FN Blog / Pályázat / Rendet raktak a kifizetésekben
Nyomtatás Betűméret

Rendet raktak a kifizetésekben

2007-10-02 15:13:29
Fellélegezhet sok ezer pályázó - az elmaradt kifizetéseket felgyorsította az NFÜ. Sokan mégis elégedetlenek maradtak. Miért?

Talán hallottak róla, hogy volt egy olyan célkitűzés az NFÜ-nél, hogy szeptember 15-ig egy százalék alá kell szorítani az intézményrendszer hibájából 90 napon túl ki nem fizetett számlák arányát.

Nézzük mit sikerült elérni:
- 91-365 nap közötti csúszás: 1,15%
- 365 napon  túli csúszás: 0,2%

Szép, kicsi számok! De prémium nem jár érte, tőlünk legalábbis biztosan nem. Nézzük végig, miért van az, hogy a legtöbb pályázó a fentiek ellenére elégedetlen, és joggal.

1) Definiálni kellene, hogy mi is pontosan az intézményrendszer hibája. Ha a Közreműködő Szervezet előre nem meghatározott feltételeket támaszt a kifizetés jóváhagyásához, emiatt folyamatosan hiánypótlási felszólításokat küld a pályázónak, az egész biztosan az intézményrendszer hibája, mégsem jelenik meg a statisztikában. Az óra ugyanis csak akkor ketyeg, ha az NFÜ-nél telik az idő - akkor nem, amikor a pályázó harmadszor megy a lízingcéghez a lízingszerződés negyedik módosítának ötödik hitelesített másolatáért. Állítólag az NFÜ átáll az egyszeri hiánypótoltatásra, ezt, őszintén szólva, nagyon várjuk már.

2) Ez rövid lesz: 90 nap - azért az három hónap! Miért kellene elfogadnunk, hogy ez természetes?

3) Az az alapvető bizalmatlanság, amely az egész finanszírozást körbeveszi, gúzsba köti minden pályázó kezét. Ha nagyon akarjuk, az utófinanszírozást el tudjuk fogadni, mondván, ez egy ilyen ország, még így is milyen sokan élnek vissza a támogatásokkal. De hogy az állam a saját szerveiben ne bízzon meg ennyire, az már elgondolkodtató.

Tipikus példa az önkormányzati szektorból: egy község térképet szeretett volna kitenni a Polgármesteri Hivatallal szemben, az arra járó turistáknak. Egyszerű történetnek tűnik, igaz?

Nézzük, mit kellett eddig benyújtani a pályázati anyagon kívül:
- Magyar Államkincstár igazolása (kb., hogy a önkormányzat létezik)
- Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal igazolása (mint fent)
- polgármester aláírási címpéldánya
- bankszámlaszám hitelességének igazolása
- önerő igazolása
- előző éves beszámoló
- iskolai végzettséget igazoló irat (!)
- tulajdoni lap
- helyszínrajz
- műszaki dokumentáció
- környezetvédelmi engedély (!)
- építésügyi hatóság nyilatkozata
- közútkezelő hatóság hozzájárulása
- fotódokumentáció
- marketing terv (!)
- időközben kinevezett új jegyző végzettségét igazoló iratok (!)
- polgármester kinevezését igazoló irat (!)
- polgármester nyilatkozata, hogy a település képét nem rontja a tábla, hogy a beruházást még nem kezdték meg, hogy a tábla önkéntes közfeladatot lát el (!) és a törzsvagyon része lesz, hogy az önkormányzatnak nincs olyan kötelezettsége, amely a tábla kihelyezést meghiúsíthatja, hogy munkaügyi kapcsolatai rendezettek (!), hogy nem kell közbeszerzést lebonyolítani a tábla esetében, hogy nem kell kezességet vállaló szervezetet bevonni (!), hogy vállalja a támogatás visszafizetését, ha a projekt meghiúsul, hogy az önkormányzat nincs kizárva a pályázati rendszerből, és hogy az önkormányzatnak nincs köztartozása, gratulálunk, hogy sikerült végigolvasnia, írni egy kicsit élvezetesebb volt.

Ha esetleg ellankadt volna a figyelme, szívesen emlékeztetem, hogy egy összesen kb. 500.000 Ft értékű információs tábla kihelyezéséről beszélünk.

Ideális ország ideális pályázati rendszerében ennek kb. a következőképpen kellene kinéznie:
1. Jó napot kívánok! Polgármester vagyok, szeretnék csináltatni egy táblát 500.000 Ft értékben, hogy a turisták egyből megtalálják a helyi könyvtárat!
2. Rendben, de tudja, hogy ha bármi törvénybe ütközőt csinál, akkor a hatóságok felelősségre vonják és vissza kell fizetnie a pénzt?
3. Igen, tudom.
4. Rendben. Tessék, itt írja alá, a kettes ablaknál felveheti a pénzt.  

Igen, elismerem, sok mindennek kellene még működnie ahhoz, hogy a fenti párbeszéd elhangozhasson.


(Adatok forrása: az NFÜ közleménye)


Cimkék: NFÜ, pályázat
6 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

Pályázatokról - rózsaszín szemüveg nélkül

Hirdetés

Cooper Consulting
Üzelt és Siker


Keresés

Blogértesítő - Pályázat

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről