FN Blog / Pályázat / Botrányos? Vagy csak a szokásos?
Nyomtatás Betűméret

Botrányos? Vagy csak a szokásos?

2007-10-05 14:27:25
Áltanácsadók járják az országot, miniszterre, miniszterelnökre hivatkozva "intéznek el" dolgokat. Ez lenne a valóság?

A minap adott hírt a Figyelőnet egy pályázatokkal kapcsolatos jelenségről, nevezetesen, hogy magukat tanácsadóknak kiadó emberek járják az országot, biztos támogatást ígérve a polgármestereknek, cégvezetőknek.

[Már az elején egy kis kitérő: el tudnak képzelni ennél jobb üzletet? Azt ígérem Önnek, nyer a pályázata. Ha nyer, enyém a sikerdíj, ha nem, "sajnos nem tudtuk elintézni". A pályázat elkészítését más csinálja, munkám nincs vele, csak biztos pénz, ha nyer.]

Az, hogy ez előfordulhat (és bizony elő is fordul, bár szerencsére ritkán hallunk ilyenről), nem túl felkavaró - mindenki azt csinál szabadidejében, ami neki jólesik. Az viszont, hogy ezek az emberek folyamatosan megbízásokat kapnak, nagyon sokat elárul a pályázati rendszer jelenlegi állapotáról.

Ugyanis ez azt mutatja, széles körben elterjedt a nézet, hogy másképpen nem nyerhetnek a pályázaton. Nem számít a jól kidolgozott pályázat, nem számít a várható pozitív hatás, semmi nem számít, csak az, hogy a kistérségi tanácsadót, a megyei kisfőnököt, a politikust, vagy a fejlesztési tanács elnökét lefizetik-e vagy sem.

Az ember azt várná, hogy teljes elhatárolódás követi a hír napvilágra kerülését. Ez részben meg is történt. Azonban, ha az Index cikkében jól idézték a miniszter szavait, Bajnai Gordon azt mondta, dolgozik azon, hogy "így ne lehessen elintézni" semmit.

Nos, itt álljunk meg egy pillanatra.

Ha ez így elhangzott, a kifejezetten riasztó. Gondoljuk végig: ha valaki dolgozik azon, hogy ne lehessen így elintézni valamit, az egyúttal annak a beismerését is jelenti, hogy per pillanat így is el lehet intézni dolgokat.

Ennél egyérteműbb fogalmazást, ha lehet kérni! Ha azt akarják, hogy a pályázók elhiggyék, egyenlő esélyekkel indulnak, a tiszta feltételrendszert és annak látszatát egyaránt biztosítani kell.

Korrupciógyanús ügyekben nincs helye magyarázkodásnak, ködösítésnek.


Cimkék: pályázat, korrupció
5 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. csalódott 2007-10-13 16:08:11
Csalódtam a pályázatok elbírálóiban, mert ők is hazudnak, csalnak. Az utóbbi 4 évben (igaz, nem uniós, hanem hazai) két, intézményfejlesztésre beadott pályázatot dobtak vissza valótlan állítással (hiányzik ez vagy az). Nem tudom bizonyítani, hogy minden megvolt, mert az általam összeállított lista ugye nem bizonyíték. Ők meg azt mondanak a posta felbontásakor, amit akarnak. Ha már az Isten (vagy a párt) olyan magasra helyezte őket, elvárná az ember, hogy tisztességesek legyenek. Az elutasítás indoklásául még azt is elfogadnám, hogy "csak", de a sorozatos hazugságuk arra tanított meg, hogy nem érdemes pályázni, mert az csak látszatcselekvés. A pénz útja már előre el van döntve.
1. Molnárka Gábor 2007-10-13 19:09:37
Nem tudom, hogy milyen pályázati kiírásról van szó, de ha nem volt formai ellenőrzés külön, és nem küldtek hiánypótlási felszólítást, akkor ez valóban felháborító. Szerencsére azonban ez nem egy általános eset, uniós pályázatoknál meg elő sem fordulhat, hogy szakmai bírálatra bocsátanak formailag nem elfogadott anyagot.

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

Pályázatokról - rózsaszín szemüveg nélkül

Hirdetés

Cooper Consulting
Üzelt és Siker


Keresés

Blogértesítő - Pályázat

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről