FN Blog / Pályázat / A tájékoztatást - mint csodaszert - nem kapjuk ...
Nyomtatás Betűméret

A tájékoztatást - mint csodaszert - nem kapjuk meg

2007-10-14 09:15:00
Elégedetlen pályázók, túlterhelt közreműködő szervezetek - nincs egy csodaszer, amellyel orvosolható lenne ez az állandó frusztráció? De van, úgy hívják: tájékoztatás.

Az NFÜ honlapján évek óta megtalálható az Egységes Monitoring és Információs Rendszer (EMIR) pályázói tájékoztató felülete, amely arra jó, hogy a pályázó megnézheti például pályázati anyagának státuszát, hogy formai szempontból elfogadták-e már. Az EMIR-ből lekérdezhető az is, hogy egy adott pályázati felhívásra hány pályázatot adtak be, mennyi támogatást igényeltek, hányan nyertek, mennyi pénzt fizettek ki, stb.

Nos, ez a rendszer jelenleg nem működik, a statisztikák csak a 2007 előtti pályázati kiírásokról szólnak, a pályázói tájékoztató felület pedig nem tartalmaz eljárásrendi adatokat, vagyis pont azt, hogy "hol tart" a pályázat, befogadták, elbírálták, vagy esetleg elutasították.

Pedig mindkét területen nagyon fontos lenne a naprakészség!

Ha például látjuk, hogy a keret háromszorosát igényelték már a beérkező pályázatokban, aligha fogunk meglepődni, ha a pályázatot forráshiányra való hivatkozással elutasítják. Nem fogjuk azt gondolni, hogy mások, akik "olyan" kapcsolatokkal rendelkeznek, lenyúlták előlünk a pénzt.

Ha látjuk, hogy ki, mire, és mennyi támogatást nyert el, egyrészt mi is tudni fogjuk, milyen fejlesztések a támogatottak, másrészt civil kontrollt gyakorolhatunk a rendszer felett. Hogyan? Nagyon egyszerű: ha valaki többszáz millió forintot kapott, mondjuk egy szálloda építésére, de az sosem épült meg, akkor gyanítható, hogy eltűnt a pénz.

Ha azt akarjuk, hogy sok pályázattal értelmes fejlesztések valósuljanak meg Magyarországon, akkor az eddigieknél is komolyabban kell venni a pályázók tájékoztatását. Ez ugyanúgy vonatkozik a közigazgatásban dolgozókra, mint ránk, pályázati tanácsadókra. Az a dolgunk, hogy értelmes beruházásokkal hívjunk le minél több fejlesztési pénzt az Unió alapjaiból - átlátható keretek között. 


Cimkék: EMIR, pályázat
12 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

Pályázatokról - rózsaszín szemüveg nélkül

Hirdetés

Cooper Consulting
Üzelt és Siker


Keresés

Blogértesítő - Pályázat

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről