FN Blog / Pályázat / Támogatást annak, aki rászorul? Nem - adjunk i...
Nyomtatás Betűméret

Támogatást annak, aki rászorul? Nem - adjunk inkább annak, akinek már van.

2007-10-17 17:20:00
Már a pályázati projekt kezdésekor biztosítani kellene a teljes projekt végrehajtásához szükséges pénzügyi hátteret. Miért?

Minden uniós támogatás utófinanszírozás alapú, ami azt jelenti, hogy csak a már benyújtott és kifizetett számlák alapján várható bármilyen pénz a kifizetõ szervezettõl.

Néhány esetben van lehetõség elõleg igénylésére, ám az jellemzõen a támogatási összeg legfeljebb 25%-a (azaz a teljes összköltség tipikusan 10-15%-a, vagy még kevesebb). Erre tehát nem nagyon lehet alapozni. 

Szintén nem érdemes abból kiindulni, hogy a projekt indulását követõen a részelszámolások miatt folyamatosan megkapjuk az arányos támogatási összegeket. Jelenleg óriási átfutási idõvel kell számolni, egy-egy kifizetés rosszabb esetben 2-3 hónapot is igénybe vehet (!), így ha mindig az adott részletre várunk, nem fogjuk tudni tartani a tervezett ütemezést. (Még kevésbé azt a szabályt, hogy két éven belül be kell fejezni a projektet.)

Azt szoktuk javasolni, hogy már a projekt indulásakor álljon rendelkezésre az összköltség 100 százaléka, vagy saját forrás, vagy banki hitel formájában (ma már sok bank nyújt projekt finanszírozási hiteleket).

Igen, ez elég szigorúan hangzik, és sokan gondolhatják azt, hogy így nincs értelme az egész pályázati rendszernek. Lehet, bár a tapasztalatok azt mutatják, sokan még ilyen feltételek mellett is igénylik ezeket a támogatásokat.

Mindenesetre jobb elõre tisztában lenni a nehézségekkel és felkészülni rájuk, mint belebukni egy - a kifizetések csúszása miatt akadozó - projektbe.


Cimkék: pályázat, finanszírozás
22 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

3. levi 2007-10-18 20:16:26
Nagy huncutság az egész pályázati mézesmadzag.
2. gcsillaga 2007-10-23 08:20:52
Ez nem mézesmadzag, hanem katasztrófa!
Ellenőrzések már akkor is jönnek, amikor még a szerződést sem írta alá az Irányító Hatóság a civil szervezettel. Ha te egy napot késel valami értelmetlen, már háromszor különböző formákban kért és beadott papírral, egy fillért sem kapsz a továbbiakban. Ha ők nem 2-3 hónapot, hanem akár 4-6 hónapot is váratnak a pénzre, akkor persze semmi probléma! A szerződési kötelezettségek csak a pályázóra vonatkoznak, az ESZA nmegteheti, hogy nem tartja be a szerződésben foglaltakat! Itt nagy pénzekről van szó. Nyilván jól jönnek pl. a kamatok valami más célra...Nem akarok tovább menni a találgatásban.
Van olyan civil szervezet, amelyik tizenévi működés után azért fejezte be a működését Szegeden, mert az ESZA nem fizetett és a dolgozói feljelentették a Munkaügyi Bíróságon, mert hónapokig nem kaptak fizetést. Évente sokszáz munkanélkülinek találtak munkát! Azóta nem segíthetnek.
Van olyan szervezet, amelyik másfél éve nem kapta meg a végelszámoláshoz rendelt összeget!
Ürügyek vannak, határidők csúsznak, és a bankok nem várnak, ezt mindenki tudja! Sok-sok szervezet vezetői, munkatársai már a saját vagyonukra vesznek fel jelzáloghiteleket, hogy kihúzzák egyik kifizetéstől a másikig, az ESZA elszámolások lassúságát.
A célcsoport tagjai nem kapják meg a képzési hozzájárulást, útiköltséget, kilépnek a programból, mert nem tudják viselni az anyagi terheit. Természetesen a civil szervezet a bűnös, hiszen így már nem tudja teljesíteni a vállalt indikátorokat, tehát jó ok keletkezik arra, hogy ne fizessen az ESZA.
A kígyó megharapta a saját farkát - kész. Nem tudsz mit tenni. Hogy a pénzekkel amit nem fizetnek ki, mi lesz? Ki tudhatja azt ebben az országban?
Én nem.
1. Molnárka Gábor 2007-10-23 12:08:09
Az ESZA Kht-ról mi is tudnánk rémtörténeteket mesélni, részben miattuk is született meg ez a bejegyzés. Nonprofit szervezeteknél különösen veszélyes a helyzet, mert ritkán tudnak egy-másfél évre előfinanszírozni egy-egy projektet. Azért szerencsére érezhető némi pozitív változás az elszámolás területén.

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

Pályázatokról - rózsaszín szemüveg nélkül

Hirdetés

Cooper Consulting
Üzelt és Siker


Keresés

Blogértesítő - Pályázat

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről