FN Blog / Pályázat / Egy tipp, hogy ne pályázzon feleslegesen
Nyomtatás Betűméret

Egy tipp, hogy ne pályázzon feleslegesen

2007-10-30 08:15:00
Bosszantó, ha forráshiányra hivatkozva utasítják el pályázatunkat. Az új pályázati kiírások egy részénél viszont néhány egyszerű lépéssel megtudhatjuk, milyen nyerési esélyünk van - már a beadás pillanatában.

Egy korábbi bejegyzésben már morogtunk amiatt, hogy egy pályázónak csak korlátozottan állnak rendelkezésére hiteles statisztikák arról, hogy melyik pályázati intézkedésre hányan adtak be pályázatot, illetve, hogy van-e még egyáltalán pénz a "kasszában".

Az NFÜ pályázói tájékoztató felületén keresztül és egy apró trükk segítségével viszont bárki el tudja dönteni, hogy érdemes-e még pályázatot beadnia. A következőkben egy konkrét példán keresztül bemutatott "módszer" a legtöbb egyfordulós, szakmai bírálat nélküli, ÚMFT alá tartozó pályázati kiírás esetében működik.


Példánkban ISO rendszer bevezetésének támogatására szeretnénk pályázni a GOP-2007-2.2.2.: Minőség-, környezet és egyéb irányítási rendszerek, szabványok bevezetése című kiíráson. A határidő november 30., de ki tudja, nem fogják-e idő előtt felfüggeszteni?

Nézzük meg: a pályázói tájékoztató felületen az alintézkedések között a GOP-2.2.2-t kiválasztva látható, hogy a "pályázat száma:" sorban a legutolsó bejegyzés (ma) GOP-2.2.2-2007-0513. Ez azt jelenti, hogy a mai napig 513 pályázatot regisztráltak ezen a kiíráson.

Közelítsünk a másik oldal felől is: a pályázati útmutató szerint 955 millió Ft a rendelkezésre álló keret, és ebből az előzetes becslések szerint 1000-1500 pályázatot fognak támogatni 2007-ben. (Ha nem adják meg a támogatott pályázatok számát, akkor is ki tudjuk azt számolni, egy átlagos támogatási összeget feltételezve.) Ebből látszik, hogy újabb kb. 600-700 pályázat beérkezéséig biztosan nem fogják felfüggeszteni a kiírást forráshiányra hivatkozva.  

Itt most egyszerű dolgunk volt, mert egyértelműen látszik, hogy még messze nem érkezett be annyi pályázat, hogy kimerüljön a keret (az 513 pályázat maximális támogatási igénye 513 x 1.500.000 Ft lehet, azaz kb. 770 millió Ft). Mivel feltételezhető, hogy a pályázatot beadók 80%-a nyerni is fog - ez egy igen egyszerű pályázatot igénylő kiírás - látható, hogy aki most pályázatot nyújt be, az nagy valószínűséggel nyerni is fog.

De mi a helyzet akkor, ha a regisztrált pályázatok száma meghaladja a támogatható pályázatok számát? Ekkor bizony csak néhány napon belül érdemes beadni a pályázatot, mert a beérkezési sorrend számít.

Még egyszer, a fentiek az egyfordulós, szakmai bírálatot nem igénylő, ÚMFT alá tartozó pályázati kiírásokra vonatkoznak. Külön bejegyzésben fogunk foglalkozni azokkal a kiírásokkal, amelyek pontozáson alapuló szakmai bírálaton esnek át, kétfordulósak és / vagy szakaszos elbírálásúak.


Cimkék: EMIR, pályázat
12 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

5. Balázs Judit 2007-10-30 18:36:01
A pályázó tájékoztató felület használata jelszóhoz kötött , amit a pályázók kapnak meg. Ha még csak tervezzük a pályázat beadását, akkor hogy léphetünk be a rendszerbe ?
4. Molnárka Gábor 2007-10-30 18:44:40
A pályázatok számat jelszó nélkül is meg lehet nézni! Ha kiválasztja az alintézkedést, akkor egy sorral lejebb megjelenik a pályázatok száma.
3. Tóth Gábo 2007-10-31 12:51:09
Nem kell belépni, én simán beléptem az ÚMTF-be ,
most már 523 beadott pályázat van.
2. Gulyás Róbert 2007-11-16 08:57:15
...jók ezek az ötletek, de talán még jobb lenne, ha az irányító hatóság(ok) befogadnák az összes pályázatot, értékelnék rangsorolnák, s ezt követően hoznának döntést, akkor tényleg az adott időszakban leadott legjobbaknak lenne esélye a támogatáshoz - ez így most egy agárverseny, amit az is indukál, hogy előre bejelentett/lebegtetett pályázatokat lehet látni aminek egyszer csak majd fel teszik a kitöltő programját - aminek egyébként nagy valószíűséggel a megjelentetés pillanatában rendelkezésre kell állnia, hiszen egyébként nem lehetne megtekinteni a "minta" pdf-s adatlapot
1. Molnárka Gábor 2007-11-19 20:22:29
Ma már nem nagy művészet olyan pályázati anyagot összeállítani, amelyet befogadnak. Az értékelésről, rangsorolásról viszont nem szívesen alkotnék véleményt..

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

Pályázatokról - rózsaszín szemüveg nélkül

Hirdetés

Cooper Consulting
Üzelt és Siker


Keresés

Blogértesítő - Pályázat

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről