FN Blog / Pályázat / Pályázói tájékoztatás az átláthatóságér...
Nyomtatás Betűméret

Pályázói tájékoztatás az átláthatóságért

2007-11-25 20:25:00
Az elmúlt időszakban fontos változások történtek az NFÜ pályázói tájékoztató felületén. Az iktatási rendszerben tárolt adatok nagy része már a pályázók számára is elérhető.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázati tájékoztató honlapjáról írtunk már korábban, elsősorban a beadott (regisztrált) pályázatok számának ellenőrzése kapcsán. Most nézzük meg egy kicsit részletesebben, mivel találkozhat, aki pályázatot adott be, és a regisztrációs levélben küldött jelszó használatával belép a rendszerbe.

A pályázói tájékoztató felületen néhány hónapja még csak a pályázat fő adatait, az eljárásrendi adatokat (mikor fogadták be a pályázatot, mikor született döntés, stb.), és az elszámoláshoz kapcsolódó adatokat lehetett megnézni.

Néhány hete viszont teljesen átszervezték a rendszer felületét, amelyen keresztül lényegesen több információhoz juthatunk a pályázatunkkal kapcsolatban.

Az Életút a pályázati életciklus első részét fedi le a benyújtástól kezdve a támogató / elutasító döntésig. Itt tulajdonképpen csak egy dátum okból álló listát láthatunk arról, hogy mikor regisztrálták a pályázatot, mikor kezdődött meg a formai ellenőrzés, mikor küldtek ki értesítő levelet a formai ellenőrzést követő befogadásról, stb.

A Pályázati adatokban a pályázó szervezet neve és elérhetőségei, a projekt összefoglalása, nyertes pályázatok esetén pedig a Támogatási Szerződés főbb adatai találhatók. Érdekesség, hogy a pályázó szervezet adatainál szerkeszthető mezők is vannak - végre eljutottunk oda, hogy ha megváltozik egy postai cím vagy kapcsolattartó személy, egy kattintással megadhatjuk az új adatokat!

Az Értékelőlap még ennél is izgalmasabb: ha a két kijelölt értékelő pontozta a pályázati anyagot, a rendszerbe beviszik az adatokat. Így már az értesítő levél kézhezvételekor meg tudjuk nézni, milyen pontszámok alapján támogatták / utasították el az anyagunkat.

A Bizottsági tagok pontban - ha az értékelés már megtörtént - látható, hogy kik vesznek részt az értékelést követő bírálatban. Ez már mindenképpen az átláthatóság és a számonkérhetőség felé mutató lépés.

A Bizottsági és IH döntés két fontos mérföldkő eredményét rögzíti és teszi láthatóvá a pályázó részére - a Bizottság az értékelők pontozása alapján tesz egy javaslatot a pályázat támogatására / elutasítására, az Irányító Hatóság pedig ezt a javaslatot jóváhagyja vagy felülbírálja (ellentétes döntést hoz).

A Levelezések rész összefoglalja az összes pályázónak kiküldött és a pályázótól beérkezett dokumentum iktatószámát és dátumát - ezt a funkciót mi is nagyra értékeljük, mert előfordult már, hogy a pályázó a posta hibájából egyszerűen nem kapott meg egy hiánypótlásra felszólító levelet, így válaszolni sem tudott rá...

A Jelszócsere és a Kilépés talán nem igényel külön magyarázatot, és ezzel végére is értünk a rövid ismertetésnek.

Összességében elmondható, hogy a változtatásoknak köszönhetően a pályázók sokkal több információhoz juthatnak a pályázatukkal kapcsolatban. Azzal pedig, hogy a pályázók több információhoz jutnak, mindenki jól jár, hiszen ha átlátható a rendszer, könnyebben elhisszük, hogy tiszta eljárással hirdettek nyerteseket.

Cimkék: pályázat, EMIR
1 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. Ervin 2007-11-27 16:41:55
Elgondolkoztató, hogy miért ilyen érdektelenek a pályázással kapcsolatos bejegyzések. Szerintem az érintettek egy része csalódott (visszaélések, bunda), másik része pedig eleve ki van zárva a pályázat lehetőségéből. Jó néhány eu-s és hazai kiírást végignéztem. Szinte mindegyiknél a legkisebb támogatási összeg 10 M Ft, és ez a beruházás 10-50%-a lehet. Ergo: egy 10-15 M-s beruházást nem támogatnak (csak min. 20-100 M Ft-ost). Ebből az következik, hogy a kis cégek és non-profit intézmények megint nem jutnak támogatáshoz, akik meg talán tám. nélkül is megvalósíthatnák a beruhházást, azok kapnak. No ezért a nagy érdektelenség.
1. Molnárka Gábor 2007-11-28 16:51:39
Ervin, tény, hogy sok területen olyan irányban változott a pályázati feltételrendszer, amely kizár sok pályázót a támogatottak köréből. Ezen mi, a rendelkezésre álló eszközeinkkel próbálunk változtatni és vannak pozitív előjelek is ezen a téren. Ha tényleg olyan nagy lenne az érdektelenség, nekünk is több bejegyzésre futná az időnkből...

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

Pályázatokról - rózsaszín szemüveg nélkül

Hirdetés

Cooper Consulting
Üzelt és Siker


Keresés

Blogértesítő - Pályázat

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről