FN Blog / Pályázat / Lebukott a diszkó - vissza a pénzt!
Nyomtatás Betűméret

Lebukott a diszkó - vissza a pénzt!

2007-12-12 16:02:16
Szabálytalanságot tártak fel a kiskunhalasi diszkónál, az ellenőrzésen kiderült, hogy másra költötték a kapott pénzt.

Tisztázzuk az elején: ahol pályázat van, ott nagyon gyakran szabálytalanságok is vannak. Többségében nem szándékosak, hiszen az intézményrendszer nagyon sok esetben eleve lehetetlenné teszi a tisztességes projekt végrehajtást (előre nem ismert feltételek, elhúzódó szerződéskötés miatt megváltozott árak, stb.).

Most azonban messze nem erről van szó. Hogyan történhetett meg, hogy valaki egyáltalán kap pénzt diszkó korszerűsítésre?

Eláruljuk, így:
1. Legalább két értékelő jó pontszámot adott a pályázatra.
2. A Bíráló Bizottság támogatásra javasolta a pályázatot.
3. Az Irányító Hatóság jóváhagyta a támogató döntést.
4. A projekt pénzügyi elszámolása megvalósult, a papírok rendben voltak.

És ezek után egy feljelentés kell ahhoz, hogy a visszaélésre fény derüljön? Valami nagyon nincs rendjén, ha ez megtörténhet, miközben tényleges gazdasági tevékenységet folytató kis-és középvállalkozások ezreinek pályázatát utasítják el banális okok miatt. (Már akit nem zártak ki eleve a pályázók köréből.)

Most persze mindenki boldog, hogy fennakadt egy pályázó, akinek vissza kell fizetnie nagyjából 25 millió forintot. Sőt! Most már biztos, hogy nem ez lesz az egyetlen bukás, hiszen az NFÜ megcsinálta az Anti-Lop feljelentő portált, ahol a jól bevált, anomim módon lehet jelenteni a tapasztalt vagy vélt szabálytalanságokat. Helyreáll a rend, a bűnösök megbűnhődnek, a jók elnyerik méltó jutalmukat. Természetesen.

Csendben azért megkérdezném, mikor fogják a milliárdos önkormányzati beruházásokat is ilyen szinten kivizsgálni? Mikor fogják a nagy állami tendereken nyertes kivitelezőket is legalább ennyire megmogyorózni?

Kitalálták: soha. Még ha fel is jelentik őket.


Cimkék: visszaélés, NFÜ, pályázat
31 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

14. ors 2007-12-12 16:49:44
A mai pályázatokkal kapcsolatban két (elkeserítő) közös ismérv van:
1. a 2004-es kezdeti lelkesedés alábbhagyott; minden híresztelés ellenére egyre nehezebb pályázni, mert nem lehet folyamatosan beadni azokat, hanem néha "megnyitják" a kasszát, és igen! az elbírálási és szerződéskötési folyamat kinyírja a KKV-ket. Gondoljunk csak bele: ha fél év az elbírálás (nem a folyosítás!), akkor egy fejlesztési projekt és az arra épített stratégia, piacbővítés, stb. simán beborul. Régen tudjuk, hogy könnyebb kevés biztosra alapozni, mint kiszámíthatlanul érkező sokra (azt hiszem, a fenti gondolatot a nép bizonyos madarakkal hozza összefüggésbe)
2. a pályázatokkal kapcsolatos visszaélések kicsit a '90-es évek eleji privatizációs "ügyeskedésekre" emlékeztet. Legalább is engem.

+1 gondolat: ahol feljelenteni kell a visszaéléseket, mert a monitoring rendszer képtelen ezek kiszűrésére, ott az elbírálás relativitása sem meglepő....
13. kata 2007-12-12 22:54:41
Korábbi írásait örömmel olvastam mint "szakmabeli", ez a bejegyzés azonban nem méltó a többihez :(
12. Molnárka Gábor 2007-12-13 10:07:11
Az első kommenthez túl sokat nem tudnék hozzáfűzni, jól összefoglalja az intézményrendszer hibáit és azok következményeit. A második kommentet viszont nem nagyon értem - én, mint pályázati tanácsadó, nem bírálhatom a rendszert?
11. Ernő 2007-12-13 13:36:49
Re: kata
Nagyon is jó a cikk. A fő kérdés pedig nem az, hogy a többi cikkhez "méltó"-e, hanem hogy feltárja-e a valóságot. No, ha ez utóbbi szempontot vesszük figyelembe, akkor szerintem Molnárka úr nagyon is visszafogott volt. A valóság még ennél is elszomorítóbb. Én úgy gondolom, hogy egy pályázati tanácsadó, ha tisztességes, nemcsak a markát tartja (legtöbben függetlenül a pályázat kimenetelétől, de hál'isten vannak kivételek is), hanem feltárja a buktatókat is, vagy horribile dictu az elbírálási anomáliákat.
10. Lambotze 2007-12-13 18:08:31
Gábor, most komolyan, az egész rendszer a korrupció melegágya. De még ha nem így lenne, akkor is per definició az így elosztott erőforrások nem hasznosulnak hatékonyan. Felháborító, hogy 20 évvel a rendszerváltás után aki teheti még mindig az állam csücsén csüng. Úgy ahogy van, en block le kellene állítani az ilyen típusú pénzosztást, amelyik vállalkozásnak tőkére van szüksége, az menjen a tőkepiacra, ami erre lett kitalálva. Az állam meg koncentráljon a valós feladatára, nevezetesen teremtsen végre átlátható jogszabályi környezetet és tartassa be a fair play mindenkire érvényes szabályait. Már nagyon unom, hogy a belőlem kisarcolt horribilis adókat mások ellopják, és az orbitális fsz mellett csak a fogamat szívhatom.
9. ne lopj 2007-12-13 18:15:35
ha-ha-ha! Most végre a nagy kutyákat kapták el! ...öööö...vagy mégsem? Na mindegy egy kis ecstasy is visszajön a pénz. Ezt félre téve hülyeség azt mondani, h egy dizsi miért kap pénzt? miért ne? de komolyan?!
8. Molnárka Gábor 2007-12-13 18:31:57
Lambotze, az állam pénzosztási szerepét illetően teljesen egyetértünk, viszont szerintem nincs tökéletes módja az EU fejlesztési alapjaiból jövő pénz újraosztásának.
7. Molnárka Gábor 2007-12-13 18:38:50
A gazdaságfejlesztési célú támogatásoknak ugye az lenne a célja, hogy a gazdaság teljesítményéhez hozzájáruló vállalkozások versenyképességét fokozzuk. Nem látom, hogy azzal, hogy korszerű stroboszkópokat vagy gigahangfalakat veszünk, hogyan alakul mondjuk az egy főre jutó GDP? Ha nagyon akarom, persze meg lehet magyarázni mindent: korszerű dizsi -> látássérültek és hallássérültek száma nő -> hazai szemüveggyártó és hallókészülékgyártó KKV-k megerősödnek -> export, munkahelyteremtés, adóbevétel nő, stb. (Kb. ilyesmi szerepelhetett a pályázati anyag üzleti tervében is, máskülönben hogyan nyerhetett volna? :) )
6. andras 2007-12-13 20:08:58
én csak kérdeznék:hova lesz visszafizetve a pénz és mi a további sorsa?A rendszerben marad?
5. Molnárka Gábor 2007-12-14 14:45:50
Igen, a rendszerben marad, újra kiosztják később. Már ha sikerül a lebukott pályázótól visszaszerezni.
4. kiváncsi 2007-12-16 11:45:02
de tényleg, vissza lehet szerezni a pénzt?
3. Molnárka Gábor 2007-12-17 13:05:50
A pályázónak ilyenkor előbb-utóbb vissza kell fizetnie a pénzt. A bankszámláira minden bizonnyal felhatalmazó leveleket állítottak ki, ezért a banknak kötelessége átutalni az igényelt pénzt, amint van miből. De ekkora összegű támogatást nem is fizetnek ki második fedezet nélkül, ami a lehet ingatlan jelzálog, bankgarancia, stb. Ha nem fizeti vissza, rajta marad az ingatlan tulajdoni lapján a terhelés. Nyilván semmi sem garancia, de azért érdekelt az ügy gyors rendezésében.
2. Ernő 2007-12-28 08:23:56
Egy kis adalék:
www.fn.hu/belfold/0712/unios_forrasokra_hajt_alvilag_179233.php
1. Molnárka Gábor 2007-12-28 10:29:53
Ez a történet sok helyen olvasható, de számomra továbbra is nélkülözi a konkrétumokat - mikor, kik, hogyan, stb.

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

Pályázatokról - rózsaszín szemüveg nélkül

Hirdetés

Cooper Consulting
Üzelt és Siker


Keresés

Blogértesítő - Pályázat

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről