FN Blog / Pályázat / Kérészéletű pályázati lehetőségek
Nyomtatás Betűméret

Kérészéletű pályázati lehetőségek

2007-12-13 17:26:24
Egy nap maradt a munkahelyi képzésekre támogatást igénylő pályázatok elkészítésére. Pénteken bezárul az alig egy hete nyílt ablak.

Az elsősorban középvállalkozásoknál történő munkahelyi képzéseket támogató TÁMOP-2.1.5. pályázati kiírásra december 5-től lehetett pályázatokat beadni. A nagy érdeklődésre való tekintettel viszont az NFÜ nyolc nap után felfüggesztette a pályázatok befogadását.

Nem először történt ez, áprilisban például a mikro- és kisvállalkozások számára kiírt TÁMOP-2.1.3. pályázati kiírást függesztették fel az indulás után egy héttel. Az indoklás ugyanaz: a beérkezett pályázati anyagok teljesen kimerítették már a (most három milliárd forintos) keretet.

Semmiképpen sem lázonganék a felfüggesztés miatt, három milliárd forint erre a területre szerintem nagyjából elegendő (bár nyilván lesznek, akik ezt vitatnák), ha meg elfogyott, minek még több pályázatot befogadni?

Ennél fontosabb, hogy úgy látszik, kezd kialakulni az a réteg, amely jól informált pályázati lehetőségei terén, és maximálisan ki is használja azokat. Ezek a cégek tipikusan kapcsolatban állnak valamelyik pályázati tanácsadó céggel vagy pályázatfigyelővel, így nem csak akkor értesülnek egy pályázati lehetőségről, amikor az NFÜ hirdetést tesz közzé a napilapokban, hanem jóval korábban, amikor még csak tervezet formájában áll rendelkezésre az adott kiírás. (Ez utóbbihoz nem kell korrupcióra gondolni: az NFÜ már a tervezeteket is nyilvánosságra hozza honlapján, csak nem hirdeti.)

Egyre több pályázati kiírás lesz, amelynél az utolsó pillanatban eszmélőknek esélyük sem lesz a nyerésre, mert nem lehet egy színvonalas pályázatot egy nap alatt elkészíteni. A tanácsadók felelőssége pedig az, hogy partnereik figyelmét minél előbb felhívják az őket érintő lehetőségekről és változásokról. Például naponta friss információkat nyújtó pályázatfigyelés szolgáltatással.


Cimkék: képzés, pályázat
6 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

6. l 2007-12-14 14:38:02
Az utóbbi két cikke kapcsán igen elszomorodtam: a pályázati rendszert annak idején az EU azért találta ki, hogy az akkori 12 tagállam életének 4 problémás területét (szociális problémák, periférikus régiók lemaradása, hanyatló halászat, nem korszerű agrárium) fejlessze, támogassa. Azóta a tagállamok száma megduplázódott, a problémák súlya pedig megváltozott. Ma már kérdéses, hogy a Lisszaboni egyezményben foglaltak 2010-ig teljesíthetőek-e. Ennek a megállapodásnak középpontjában az EU gazdasági versenyképességének fokozása áll. A pályázati rendszer célja pedig, hogy a versenyképességet és a 4 speciális területet együttesen kezelje, mindenki, ismétlem: MINDENKI által hozzáférhetően.
Az elszmorodásom oka, hogy amit magam körül látok NEM a gazdasági versenyképességet erősíti és nem mindenki számára hozzáférhetően...
Egy diszkóval? 5 napig nyitott hatáirdőkkel?
Hol a határ korrupció és lobby között? Meddig jólértesült egy, pályázatokat dömpingszerűen beadó iroda és mikortól mondjuk, hogy benfentes információkhoz jut hozzá?
Hol vagyunk mi még az ír csodától...?
5. Molnárka Gábor 2007-12-14 16:39:16
Nagyon nehéz kérdéseket feszeget, és nem vagyok biztos benne, hogy bárki tudna rájuk mindenki számára elfogadható választ adni. Azzal viszont, hogy alakulófélben van a párbeszéd a pályázatokat kiíró intézmények és a pályázók között, igenis van esélyünk a folyamat megfordítására.
4. Gyuri 2007-12-15 06:26:05
Az egész rendszer korrupt...

Az NKTH milliárdjait azok kapják akik Kóka és Tsai közelében vannak... és azonnal kisibolják a pénzt offshore cégekbe...

A kisembernek fogalma sincs arról hogy a Gazdasági Minisztérium körül oólálkodók mennyit lopnak... nincs ellenörzés... amennyit birnak...
3. Molnárka Gábor 2007-12-15 13:41:50
Azért ez így túlzás...
2. kashmir 2007-12-15 22:19:17
De én nem értem, hogy miért jó az, hogy egy pályázat csak 8 napig van kiírva, és csak azok tudják rendesen beadni az anyagokat, akik egy pályázatíró/lobbizó céggel kapcsolatban vannak??? Ez sztem a korrupció melegágya.
1. Molnárka Gábor 2007-12-16 11:42:40
A pályázati kiírások tervezetei az NFÜ honlapján megtalálhatók, a bejegyzésben linket is talál hozzájuk. A hivatkozott TÁMOP-2.1.5 kiírásnak a tervezete július 26. óta publikus, így készülni is lehetett rá. Amire a bejegyzésben utaltam, az az, hogy egyre többen veszik komolyan az előkészületeket, és nem csak akkor kezdik el pályázatukat kidolgozni, amikor a kiírás megjelenik, hanem jóval előtte. Egy pályázati tanácsadó (cég) pont ebben tud segíteni, azaz figyeli Ön helyett a pályázati kiírásokat, hiszen ez az ügyféllel közös érdeke. Más kérdés, hogy vannak pályázatíró cégek, akik 2-3 éves keretszerződést kötnek horribilis árakon - őket kell elkerülni, mert a többség ingyen is elvégzi a pályázatfigyelést.

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

Pályázatokról - rózsaszín szemüveg nélkül

Hirdetés

Cooper Consulting
Üzelt és Siker


Keresés

Blogértesítő - Pályázat

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről