FN Blog / Pályázat / Gyorsulást ígértek - mi lett belőle?
Nyomtatás Betűméret

Gyorsulást ígértek - mi lett belőle?

2007-12-17 06:00:00
Júliusban még a kis támogatási igényű pályázatok gyors elbírálását ígérték, a tapasztalatok mégis azt mutatják, öt hónap is kevés lehet az állandó levelezgetés miatt.

Nem tudom, olvasták-e annak idején az NFÜ által kiadott Egyszerűbben, gyorsabban, átláthatóbban című anyagot. Mi igen, és nagy reményeket fűztünk hozzá, de úgy tűnik, a nagy áttörés még várat magára.

Írtunk róla korábban, hogy a pályázók az NFÜ a többé-kevésbé frissített tájékoztató felületén online megnézhetik pályázatuk státuszát. Mi is, miután beadtuk partnereink anyagát, itt szoktuk megnézni, hogy befogadták-e a pályázatot, küldtek-e hiánypótlási felszólítást, stb. Kifejezetten hasznos funkció, az átláthatóságot nagy mértékben növeli.

Ám az, hogy összesítve, egy helyen látjuk a levelezés adatait, szembetűnővé teszi a rendszerben lévő káoszt és irgalmatlan lassúságot. Nézzék meg például a következő képet, amely egy elektronikus kereskedelmi rendszer kialakítását célzó pályázat levelezési adatait mutatja!

Jól látható, hogy a beérkezett pályázatot 2007. szeptember hatodikán iktatták, majd október negyedikén befogadták. Illetve mégsem, hiszen aznap kiment egy hiánypótlásra felszólító levél! A kért hiánypótlás beérkezett október 18-án, és erről értesítették is partnerünket október 29-én.

[Külön történet, hogy milyen hiánypótlást kértek: a hivatalos kitöltőprogram hibásan nyomtatott egy oldalt, ezt kellett az időközben javított programmal újra kinyomtatni és beküldeni. Ez azért furcsa, mert semmit nem kellett változtatni az adatokon, ráadásul az anyagot annak idején elektronikus formában is le kellett adni. Spongyát rá.]

Gondoltuk, hogy ha már a befogadás ilyen döcögősen ment, akkor legalább a bírálaton hamar átesünk és boldogan írhatunk blog bejegyzést, hogy tényleg gyorsabb lett a pályázatok elbírálása. Tévedtünk. December 12-i keltezéssel "tartalmi korrekció"-ra hívtak fel minket, már alig várjuk, hogy megkapjuk a levelet és reagálhassunk rá.

Tudják, hogy a tartalmi korrekció miért kell? Azért, mert a kötelezően megadott adatok alapján nem tudják összehasonlítani a pályázatokat. Nos, azt, hogy milyen adatokat kell megadni, természetesen a pályázat kiírója határozza meg, így kézenfekvő, hogy azért kell most újból adatokat beküldenünk, mert a pályázatot eleve rosszul írták ki!

Bírálatra természetesen csak azután kerülhet sor, hogy elfogadták az újabb kiegészítést, most már egészen biztos, hogy ez legkorábban januárban lehet. És a bírálat eredménye? Talán februárban. Félve merem leírni: a beadás után öt hónappal.

Hergelésképpen következzék egy idézet a fent nevezett publikus anyagból:

Egyfordulós, nyílt pályázat

Azoknál az 50 millió forint alatti pályázatoknál, ahol a pályázatok versenyeztetésére is szükség van, a támogatásról vagy éppen az elutasításról szóló döntést a közremű ködő  szervezet szakmai bírálata alapján a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség hozza meg. A várakozások szerint az 50 millió forint alatti pályázatoknál a bíráló bizottságok eltörlésével átlagosan legalább 20 nappal lehet rövidebb a bírálati időszak, amely így a pályázat benyújtásától a döntésről szóló értesítésig – ha nincs szükség közben hiánypótlásra – legfeljebb 50 nap lehet."

Persze bárki beleköthet abba, hogy a szöveg azt az esetet taglalja, "ha nincs szükség hiánypótlásra". Csakhogy ebben az esetben nem a pályázó hibájából kellett hiánypótolni és "tartalmi korrekciót" beküldeni. Ez utóbbit a pályázat beadását követő 100. napon...


Cimkék: NFÜ, pályázat
11 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

5. Ooreg 2007-12-17 12:15:53
Ez a dübörgő gazdaság hatása:)
Papírországban élünk!!! Csak papíron legyen rendben minden, hogy ki dolgozik? Mit csinál meg?
No és akkor még várjunk a pályázattal. Majd elbírálják, adnak rá egy töredékösszeget, és 20 napos határidőt a megvalósításra, és az elszámolásra.
4. Molnárka Gábor 2007-12-17 13:08:26
Mindig el kell magyarázni a pályázóinknak, hogy miért fél év múlva lesz legkorábban a projekt várható kezdési időpontja. Nos, ezért :)
3. Solti Viktor 2007-12-19 08:46:11
Az alábbi eszmefuttatást Word-ként is el tudom küldeni, ha kapok e-mail címet.
Miért NE pályázzunk!

Kedves Érdekelt!
A jelenleg alkalmazott pályázati követelményrendszerben - a saját példámból okulva - kérem alaposan mérlegelje szándékát a pályázati lehetőségeket illetően. Kormányunk hangzatos politikai szándékai messze nem esnek egybe a paranoid módon túlbürokratizált, az ésszerű megoldásoktól távol álló lebonyolítási eljárással.
Még nem volt szerencsém tapasztalni, hogy a megítélt pályázatokat a támogató szervezet időben kifizette volna, sőt egy Bárány Zsolt nevű kedves megrendelőm egyenesen csődbe ment az időben rendkívül szigorúan ütemezett beruházása kifizetésének elhúzódása miatt.

Egy kis matematika – Klaszter jellegű, 22 MFt értékű 50 %-os mértékű, cégemnek megítélt támogatást alapul véve:
Pályázati költségek:
1. pályázatírás fix díja és költségei kb. 150,000 Ft 0,75 %
2. pályázatírás jellemző sikerdíj költsége: 3-8 % - átlagosan 5 %
3. Bankgarancia költsége: évi 2 %, 5év alatt összesen 10 %
4. Bankgarancia fedezetét adó ingatlan, a támogatási összeg értéke 1,5 szeresének azaz 33 MFt -nak megfelelő összeg jegybanki alapkamattal számolt hozama : évi 7 % x 5 év = 35 %
5. További nehezítő körülmény, hogy a klasztertagoktól – esetemben utólag – bekérik a banki felhatalmazást az azonnali beszedési megbízásra – mintegy anyagi felelősséget vállaltatva a meglepett tagokkal. Természetesen ők is csak biztosíték mellett hajlandóak erre, de hát erre való a jó öreg BAKGARANCIA, tagonként és évenként 2 %-ért, azaz 4 tag x 5 év x 2% = 40 %
A fentiekből kitűnik, a legminimálisabb költség is 90,5 %- nál kezdődik….
VAGY
A ROE (befektetett eszközök megtérülési mutatója) esetemben évi 50 % alapul véve az ingatlanra fordított összeg, azaz 33 MFt alternatív költségével számolva:
5év x 16,5 MFt = 82,5 MFt = kb. 400 % !!!
(azaz ha termelési eszközbe fektetem az ingatlan összegét – ennyi lenne a hozama)
Mit kapunk cserébe a maximum 50 %-os beruházási vagy fejlesztési támogatásért?
- A pályázatírás örömét és izgalmát, na meg a kockázatát és fix költségét
- Rengeteg munkát és utánajárást, levelezést és telefonálást, igazolások beszerzését – mintha nem is lennénk „e-Magyarországon”. A hivatalok velünk intéztetik a manapság már elektronikusan pofonegyszerűen lekérhető igazolásokat.
- Vállalhatjuk a foglalkoztatást 5 évre úgy, hogy emeljük az alkalmazotti létszámot mondjuk 2 fővel. Mellesleg az elmúlt év járuléknövekményei eleve gazdaságtalanná tennének ilyen vállalást.
- Jelentéseket tehetünk 5 éven keresztül a működésünkről további munkát és költséget terhelve cégünkre.
- Előre megfinanszírozhatunk egy beruházást, de hát megint elfelejtettem – ott a jó öreg bankrendszer. Kb. 2% alapdíjért, na meg évi 10 – 12 %-ért ők előfinanszíroznak…Ők is tudják, hogy a támogató szervezet fizet - kb. 6- 8 hónap múlva. Ez biztos hoz úgy 6-8 % -ot….

Egy dolog azonban a fentiekkel ellentétben vigasztal: DÜBÖRÖG A GAZDASÁG !!!!!!!!!

Jó döntést kívánva tisztelettel: Solti Viktor
Ügyvezető
2. 15 éve vállalkozók 2008-02-10 17:43:08
Döntés kb 150 nap,hivatalos értesítés kb 30 nap,kb 65 nap után dec.29-én!!!szerződéscsomag,hivatalos szervezett találkozón nyújtott info ellenére mégsem fogadták el a IM-es cégkivonatot, így még most sincs aláírt szerződésünk.Beruházás kész már régen.Ez a harmadik pályázatunk,de evvel a rendszerrel visszamentünk az időben 30 évet.15 éve hajtunk és próbáljuk elérni a céljainkat,de csak egyre nehezebb.Csődbe mennek családok amíg engedélyeket beszereznek a tevékenységhez.
Cégünknél 3 ember a külső feltételek teljesítésén dolgozik plusz külső könyvelő,4 termel,2 kiszolgálja a többi hetet.
Az az undorító az egészben, hogyha ők hibáznak semmi kontroll, semmi szankció,semmi eszköz nincs a kezünkben, mindig rajtunk csapódik az ostor.
1. Molnárka Gábor 2008-04-03 17:21:25
Ezzel sajnos csak egyetérteni lehet.

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

Pályázatokról - rózsaszín szemüveg nélkül

Hirdetés

Cooper Consulting
Üzelt és Siker


Keresés

Blogértesítő - Pályázat

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről