FN Blog / Pályázat / Útmutató a KKV besoroláshoz
Nyomtatás Betűméret

Útmutató a KKV besoroláshoz

2008-04-02 11:00:00
A pályázati források felosztásakor prioritást élveznek a kis- és középvállalkozások. De pontosan ki minősül kis- vagy középvállalkozásnak?

Nézzük először a fő kategóriát - ha a vállalkozás ebbe tartozik, nagy valószínűséggel jogosult a legtöbb pályázati forrás igénybevételére.

Kis- vagy középvállalkozás (KKV) az a vállalkozás, amelynek
 • 250 főnél kevesebb alkalmazottja van, ÉS
 • az éves nettó árbevétele legfeljebb 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg, vagy a mérlegfőösszege legfeljebb 43 millió eurónak megfelelő forintösszeg, ÉS
 • amelyben az állam, az önkormányzat közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése - tőke vagy szavazati joga alapján - külön-külön vagy együttesen sem haladja meg a 25%-ot.(*)

A KKV kategórián belül megkülönböztetjük a középvállalkozásokat, a kisvállalkozásokat és a mikrovállalkozásokat. Pályázati szempontból azért van ennek jelentősége, mert sok kiíráson csak a KKV-k indulhatnak, továbbá a mikrovállalkozások csak az 5000 főnél nagyobb lakossággal rendelkező településéken indulhatnak.

Középvállalkozás az a vállalkozás, amelynek

 • 250 főnél kevesebb, de legalább 50 alkalmazottja van, ÉS
 • éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 50 millió, de legalább 10 eurónak megfelelő forintösszeg, ÉS
 • amelyben az állam, az önkormányzat közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése - tőke vagy szavazati joga alapján - külön-külön vagy együttesen sem haladja meg a 25%-ot.(*)

Kisvállalkozás az a vállalkozás, amelynek

 • 50 főnél kevesebb, de legalább 10 alkalmazottja van, ÉS
 • éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 10 millió, de legalább 2 eurónak megfelelő forintösszeg, ÉS
 • amelyben az állam, az önkormányzat közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése - tőke vagy szavazati joga alapján - külön-külön vagy együttesen sem haladja meg a 25%-ot.(*)

Mikrovállalkozás az a vállalkozás, amelynek

 • 10 főnél kevesebb alkalmazottja van, ÉS
 • éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 2 millió eurónak megfelelő forintösszeg, ÉS
 • amelyben az állam, az önkormányzat közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése - tőke vagy szavazati joga alapján - külön-külön vagy együttesen sem haladja meg a 25%-ot.(*)

Ezek a fő szabályok, most nézzük sorra a részleteket!

Az euróban meghatározott összegek forintra történő átszámításakor a Magyar Nemzeti Bank által megállapított, a vállalkozás üzleti évének lezárásakor érvényes deviza középárfolyamot kell alkalmazni. Újonnan alapított vállalkozás esetén a tárgyévet megelőző év utolsó napján érvényes, MNB által megállapított deviza középárfolyamot kell alkalmazni.

A (*)-gal jelölt feltételt teljesülésétől el lehet tekinteni, ha az alábbi befektetők részesedéséről van szól:

 • állami befektető társaságok;
 • rendszeresen kockázatitőke-befektetést folytató egyének vagy csoportok, akik vagy amelyek a tőzsdén nem jegyzett vállalkozások alaptőkéjébe fektetnek be, azzal a feltétellel, hogy az érdekeltségük az adott vállalkozásban kevesebb, mint 1 250 000 eurónak megfelelő forintösszeg;
 • szövetkezeti üzletrészt hasznosító gazdasági társaság;
 • felsőoktatási intézmények, nem felsőoktatási intézmény keretében működő oktatási és szaktanácsadási intézmények, a felső- vagy középfokú oktatás gyakorlati háttereként termelő tevékenységet folytató tangazdaságok és tanüzemek, nonprofit kutatási központok, valamint nem felsőoktatási intézmények szervezeteként – költségvetési formában működő – egyéb kutatóhelyek;
 • intézményi befektetők (a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény 5. § (1) bekezdésének 53. pontja szerint);
 • az évi 10 millió eurót, illetve az annak megfelelő forintösszeget meg nem haladó költségvetéssel és kevesebb, mint 5.000 lakossal rendelkező helyi önkormányzatok.

A létszámot, az árbevételt, és a mérlegösszeget az utolsó összevont (konszolidált) beszámoló, ennek hiányában éves beszámoló vagy egyszerűsített éves beszámoló alapján kell meghatározni.

Az egyéni vállalkozás minősítése az adóbevallása szerint, a foglalkoztatotti létszám alapján történik, és ugyanez a helyzet az EVA hatálya alá tartozó vállalkozásokkal is. Ha az egyéni, illetve a társas vállalkozás működési ideje 1 évnél rövidebb, az adatokat éves szintre kell vetíteni.

Éves beszámolóval, egyszerűsített éves beszámolóval, összevont (konszolidált) beszámolóval, a személyi jövedelemadóról szóló törvényben előírt bevallással nem rendelkező újonnan alapított vállalkozás esetében a tárgyévre vonatkozó üzleti tervet kell figyelembe venni.

Mi a helyzet akkor, ha a vállalkozás éves szinten túllépi vagy alulteljesíti a fent meghatározott határértékeket? Ők csak abban az esetben veszítik el, illetve nyerik el a kis- vagy mikrovállalkozói minősítést, ha két egymást követő beszámolási időszakban túllépi az adott határértékeket vagy elmarad azoktól.

Ha a vállalkozásnak partner- vagy kapcsolódó vállalkozásai vannak, a fent meghatározott adatokat az összevont (konszolidált) éves beszámoló alapján, ennek hiányában a vállalkozás nyilvántartása alapján kell meghatározni. A vállalkozás saját adataihoz ilyenkor hozzá kell adni a kapcsolódó vagy partnervállalkozásai adatait is.

Útmutatónk a 2004. évi XXXIV. törvény (a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról) alapján készült.Cimkék: kkv, pályázat
7 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. Pekár Lajos 2008-05-29 12:29:21
Tisztelt Molnárka Gábor!
A kapcsolt vállalkozásokra vonatkozó (utolsó) bekezdéshez:
emlékezetem szerint az adatok összegzésénél a tulajdonosi arány mértékével korrigálni kell a kapcsolt, v. partnervállalkozások adatait.
Kérem, hogy erősítsen, vagy cáfoljon meg.
Tisztelettel:
Pekár Lajos
1. Molnárka Gábor 2008-07-24 10:27:51
Igen, ez így van.

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

Pályázatokról - rózsaszín szemüveg nélkül

Hirdetés

Cooper Consulting
Üzelt és Siker


Keresés

Blogértesítő - Pályázat

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről